Bu site kullanıcı deneyimini iyileştirmek için çerez kullanmaktadır. Detay için tıkla!
X

Eğitim Kredisi Nedir? Kimler Alabilir?

42383 kez okundu
02 eylül 2016 cuma

Eğitim Kredisi Nedir? Eğitim Kredisi Nasıl Alınır?

Öğrenciler, özellikle üniversite dönemlerinde eğitimlerini devam ettirmek için finansal desteklere ihtiyaç duyabiliyor. Bankalar da her türlü okul, kurs, dershane ve diğer eğitimlerinize finans sağlamak için eğitim kredisi olarak adlandırılan ihtiyaç kredisini sunuyor. Eğitim kredisi, öğrencinin her türlü eğitim faaliyeti için velisine veya kendisine verilen, bankadan almış olduğu özel ihtiyaç kredisidir. Birçok bankanın 36 aya kadar vadeli olarak verdiği eğitim kredisini, öğrencinin velisi veya (eğer öğrencinin belgelendirebileceği geliri varsa) öğrencinin kendisi, alacağı eğitime dair kayıt belgesi ve faturayı göstererek bankalardan alabilir.

 

Eğitim Kredisi Şartları

Son yıllarda yapılan düzenlemelerle birlikte, hangi kredi olursa olsun, bankalardan kredi çekebilmek için maaşlı ve belgelendirilebilir (kayıtlı) bir gelire sahip olmak gerekir. Gelirinizi gösterebileceğiniz maaş bordrosu ve eğitim göreceğinize dair kayıt belgesi veya kaydınıza dair faturayla birlikte banka şubesine giderek eğitim kredisine başvurabilirsiniz. Bankaların kredi başvurularını artık daha sık ve detaylı incelemesinden dolayı, eğer herhangi bir gelire sahip değilseniz kredi başvurunuz değerlendirmeye alınmadan reddedilebilir. Ancak, eğer bir işiniz ve kayıtlı bir geliriniz (maaş) yoksa bazı yöntemler ile eğitim kredisi alabilirsiniz.

  • Birinci yol kefil göstermektir. Birçok öğrenci bir işe sahip olmadığı için herhangi bir gelir belgesi, maaş bordrosu da gösteremiyor. Ancak velisi veya kefil gösterebileceği bir kişi sayesinde herhangi bir işe sahip olmasa bile eğitim kredisine başvurabilir. Tabi ki burada da kefil göstereceğiniz kişinin maddi durumu incelenmektedir.
  • İkinci yol, banka hesaplarınızdaki hareketler ve hesaplarınızdaki maddi varlıklarınız. Hesabınızda, çekmek istediğiniz kredi miktarının en az iki katı kadar varlık varsa ve hesap hareketlerinizde, ödemelerinizde vs. herhangi bir problem yoksa bankalar bu gelirinizi teminat olarak görüp eğitim kredisi verebilir.
  • Bir diğer yol ise kullanmakta olduğunuz kredi kartı/banka kartı gibi ürünleri kullanma performansınız ve kredi notunuz. Kredi notu (kredi skoru), bireyin veya kurumun banka ve finans kuruluşları ile arasındaki tüm finans geçmişinizi analiz eden ve özetleyen bir puandır. Eğer kredi kartı vb. ürünler kullanıyorsanız ve kredi notunuz yüksekse, bankalar bunu görerek size kredi verebilir.

 

Eğitim Kredisi Veren Bankalar

Artık birçok banka ihtiyaç kredisi altında eğitim kredisi vermektedir. Ziraat Bankası, İş bankası, Halkbank, Yapı ve Kredi Bankası, Akbank, Garanti Bankası, Vakıfbank, Şekerbank, ING Bank gibi birçok banka 36 aya kadar vade ile 50.000 TL’ye kadar eğitim kredisi vermekte. Faizlere, ücretlere ve detaylı bilgilere bankaların web sitesinden veya şubelerinden ulaşabilirsiniz.  

 

Eğitim Kredisi İçin Gerekli Belgeler

Bankalar, kredi başvuru sürecinde bazı belgeler istemektedir. Bu belgelerden bazıları nüfus cüzdanı fotokopisi, gelir belgesi (maaş bordrosu, maaş cüzdanı vb.), eğitimi gördüğünüz kurumdan alacağınız kayıt belgesi ve eğitim ücretini gösteren faturadır. Ancak bazı bankalar başka belgeler de isteyebilir. Bunun için başvuracağınız bankadan bilgi alabilirsiniz.

Ayrıca buradan Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun (KYK) verdiği Öğrenim Kredisi ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz. 

Etiketler: Eğitim Kredisi