8484 kez okundu
05 mayıs 2015 salı
Bilim ve teknoloji bu kadar ilerlemişken, yeryüzünde hala çözülememiş veya çözümü üzerinde ortak bir kararın henüz verilemediği matematik problemleri olduğunu biliyor muydunuz? Birkaç tanesini sizin için listeledik. Çözümü için çok da kasmanıza gerek yok, en fazla bu problemleri çözemeyen binlerce matematikçiden biri olursunuz!

Tarihler 1742 yılını gösterdiğinde, matematikçi Christian Goldbach, yine bir başka matematikçi Leonhard Euler'e yazdığı bir mektupta "ikiden büyük her çift sayı, iki asal sayının toplamı şeklinde ifade edilebilir" önermesinin, ya doğru olduğunu ispatlamasını ya da bunu sağlamayan bir örnek göstererek yanlış olduğunu ispatlamasını istedi. Bu hipoteze de Goldbach Kestirimi ismi verildi. O gün bu gündür dünya matematik camiasında bu konu tartışılmaya devam ediyor.

Matematikle çok yüzeysel düzeyde bile ilgili olsanız, asal sayıların düzenli bir dağılıma sahip olmadığını bilirsiniz. Zamanının ünlü Alman matematikçisi Riemann, asal sayıların dağılımlarının Riemann-Zeta adını verdiği bir fonksiyon ile çok yakından ilişkili olduğunu gözlemledi.
Fonksiyon şu şekilde,
Bu fonksiyon s'nin 1 dışındaki her kompleks sayı değeri için tanımlıdır. Riemann Hipotezine göre bu fonksiyonun, (s) = 0 ifadesini sağlayan tüm önemsiz olmayan s değerleri, reel kısmı ½ olan düşey doğru üzerine düşer (bu doğruya kritik doğru deniyor). İlk 1 500 000 000 değer için bu doğruluk tespit edilmiş olsa da asıl istenen, söz konusu tüm değerler için doğru olduğunun ispatlanması.

Collatz sanısı, 1'den büyük tüm doğal sayıların 1'e indirebildiğini anlatan bir teorem. Ancak daha kesinleşedi.
Çünkü; 20 × 258 ≈ 5.764×1018.[1] sayısına kadar olan sayılar, ancak kanıtlanabildi.
Bu sayı ve daha yüksekleri ise daha hala matematikçiler tarafından uğraşılmaktadır.

Tübitak Bilim ve Teknik Dergisi'nin araştırmasına göre, "mükemmel sayı kendisi haricindeki tüm çarpanlarının toplamı kendisini veren sayıdır. Örneğin 6 bir mükemmel sayıdır çünkü kendisi haricindeki çarpanları yani 1, 2 ve 3 toplanınca kendisini verir: 1 + 2 + 3 = 6. Diğer örneklerse 28, 496, 8128 şeklinde gidiyor. Şimdiye kadar hiç tek mükemmel bir sayıya rastlanmamış."
Eğer aksini ispat ediyorsanız, kanıtlamanız gerekiyor...
Etiketler: