Bu site kullanıcı deneyimini iyileştirmek için çerez kullanmaktadır. Detay için tıkla!
X

Kariyerine yön vermek için yaz tatilinde yapabileceğin 10 Şey

3315 kez okundu
22 haziran 2017 perşembe

Temmuz ayının yaklaşmasıyla, üniversite öğrencileri finallerini tamamladı, hatta birçoğu şimdiden tatile köylerine, deniz kenarlarına kaçmaya başladı. Ülkemizde yaz tatillerinin 3 aydan fazla sürdüğü için, tatil birçoğumuz için bir süre sonra çekilmez hal almakta. Dönem içinde dersten derse, sınavdan sınava koşuştururken, birden 3 aylık bir boşluğa düşünce, zaman bir süre sonra geçmek bilmiyor. Biz de, bu boş zamanınızı değerlendirmenizi ve aynı zamanda gelecekteki kariyeriniz için kendinizi geliştirmenizi, daha donanımlı hale gelmenizi sağlayacak aktiviteleri sıraladık:

  1. Yabancı Dil: Kariyer planlama konusu açıldığında akla gelen ilk konu yabancı dil. İngilizce öğrenmenin artık neredeyse farz olduğu kariyer dünyasında, aslında önemli olan şey İngilizceyi ne kadar bildiğiniz. Hem yazmak, hem konuşmak hem de anlamak açısından akıcı olması gereken İngilizcenizi yaz boyunca üst seviyelere çıkarabilirsiniz. Bunun için, İngilizce kısa, basit hikaye kitapları, makaleler, haberler okumak, yabancı dizileri & haberleri dinlemek, İngilizce forumlarda yazılar yazmak ve arkadaşlarınızla İngilizce konuşmak son derece etkili faaliyetler.
     
  2. Genel Kültür: Genel kültürünüz, sizi kariyerinizde, iş hayatınızda öne çıkarabilecek en önemli anahtarlardan. İş hayatınızda aktif olarak kullanmasanız da, sizi çalışma ortamında, arkadaşlarınız arasında, ast ve üstlerinizin arasında farklı bir konuma getirecek; olaylara bakış açınızı, analizinizi ve yorumlama gücünüzü geliştirecektir. Bunun için güncel olayları takip etmeli ve yorum sahibi olmalı, kültürünüzü geliştirecek kitaplar ve dergiler okumalı ve fikir sahibi olmalısınız.
     
  3. Online Eğitimler ve Kurslar: İnternetin yaygınlaşmasıyla eğitim sektörü de artık tamamen teknolojik bir noktaya geldi. Gerek alanınızla ilgili gerek hobilerle ilgili olmak üzere, internet üzerinde birçok eğitim ve kurs siteleri bulunmakta. Coursera, Khan Academy, Udemy gibi platformlar sayesinde ilgi duyduğunuz veya kendinizi daha da geliştirmek istediğiniz birçok konuda, dünyanın en büyük Üniversitelerinden ve en tanınmış hocalarından ders dinleyebilirsiniz, ayrıca ilgili konuda e-sertifika veya e-diploma da alabilirsiniz. Böylece iş başvurusu süreçlerinde, kendinizi bir adım daha öne atabilirsiniz.  
     
  4. Sertifika Programları: Sertifika programları, spesifik konuda temel veya detaylı bir eğitim veren programlardır ve özel konularda belli bir seviyede eğitim aldığınızı gösterir. Alanınıza yönelik sertifika programları, kariyerinizde sizi o konudaki işlerde daha çok söz sahibi yapacaktır. Örneğin İşletme veya Ekonomi öğrencisiyseniz, bir Dış Ticaret Uzmanlığı Sertifikası, dış ticaret alanında size maddi & manevi çok şey katacaktır.
     
  5. Yurtdışı Dil ve Yaz Okulları: Yurtdışını, farklı insanları, farklı kültürleri ve ortamları görmek, özellikle gençlere sosyal yönden çok şey katar. Olayları ve sorunları farklı açılardan yorumlamanızı, problemlere farklı çözümler sunmanızı sağlayacak deneyimler katar. Artık birçok dil okulu yabancı dil eğitimlerinin bir kısmını veya tamamını yurtdışında almanızı sağlıyor. Ayrıca bazı üniversitelerin yaz okuluna katılarak dersler almanızı sağlıyor. Ayrıca artık kurumlar ve şirketler dünyaya tamamen açık bir şekilde çalıştığı için, yurtdışı tecrübenizin olması sizi uluslararası şirketler için ön plana çıkaracaktır.
     
  6. Bilgisayar Bilgisi: Artık hangi meslek, hangi zanaat olursa olsun bilgisayar ve otomasyon sistemleri hem üretimde hem tüketimde tamamen hayatımızın içinde. Bu yüzden gerek üretim sektörü gerek hizmet sektörü, teknolojiyi aktif olarak kullanmak ve yeni çözümler geliştirmek istiyor. Temel bilgisayar ve Microsoft Office bilginizin yanında çalışmak istediğiniz sektöre göre bilgisayar programları kullanmayı öğrenmeli, hatta en azından bir programlama dili öğrenerek kendi yazılımlarınızı üretecek hale gelmelisiniz.
     
  7. Uzun Dönem & Proje Stajyerliği: İki, üç ay boyunca süren uzun dönemli & proje stajları, kısa dönem (20 günlük) stajlardan farklı olarak, çalıştığınız proje üzerinde aktif olarak yer almayı, yaptığınız işin her yönünü anlamanızı ve analiz etmenizi sağlar ve sizi mezuniyet sonrasında işe hazır bir hale getirir. Ayrıca akademik ve mesleki olarak da büyük bir tecrübe katar.
     
  8. Takım Sporları: Listemizdeki diğer maddelere göre farklı bir yerde olan takım sporları, dolaylı olarak sizi kariyerinizde birçok zorlukla ve problemle baş etmenize yardımcı olur. Takım sporları, ekip çalışmasını, koordinasyonu, iletişimi, kriz anında ani çözümler üretmeyi ve yeni planlar üretmenizi sağlar. Bu yeteneklerinizi geliştirmeniz, sizi kariyerinizde, ekip çalışmalarınızda oluşabilecek zorluklarla baş etmenize ve gerektiğinde liderlik yapmanıza büyük katkılar sağlayacaktır.  
     
  9. Vakıflar ve Kulüpler: Vakıflar, kulüpler, dernekler, meslek odaları gibi topluluklar ağınızı, çevrenizi genişletebileceğiniz en uygun ortamlardır. Her kesimden, meslekten insanlarla tanışabileceğiniz ve etkinlikler yapabileceğiniz bu ortamlar, farklı hayat koşullarını, farklı insanlarla iş birliği yapmayı, kariyerinizde ilerlemenizi sağlayacak farklı iş kollarını sağlayan ortamlardır. Hem yapacağınız meslekle ilgili hem de farklı meslekler ve alanlarla ilgili kulüplere, vakıflara katılmanız size çok geniş bir insan çevresi sağlayacaktır.
     
  10. Sosyal Sorumluluk Projeleri: Çok klişe bir ifade olabilir ancak, sosyal sorumluluk projelerine katılmak ve devamlı olarak yer almak size hayatın her anında ve alanında duyarlı olmanızı, sorumlu olmanızı ve bilinçli olmanızı sağlar. Duyarlılığınızı ve sorumluluk bilincinizi geliştirmeniz, sizi her ortamda ön plana çıkarır ve herkese örnek bir insan olmanızı sağlar.

Unutmayın, hayatta yapacağınız en büyük yatırım kendinize yaptığınız yatırımlardır ve geri dönüşünü er ya da geç alırsınız…

Etiketler: Kariyer Yaz