Bu site kullanıcı deneyimini iyileştirmek için çerez kullanmaktadır. Detay için tıkla!
X

KPSS Puan Hesaplama

24349 kez okundu
21 eylül 2015 pazartesi

Ülkemizde her yıl milyonlarca aday kpss’ye girmektedir. Bu adaylar ayrıca A Grubu, B Grubu, ÖABT sınavlarına göre de ayrılmaktadır. A Grubu öğrencileri cumartesi sabah girecekleri genel kültür genel yetenek sınavından sonra hemen ertesi günü sabah oturumunda iktisat, işletme, maliye, muhasebe ve hukuk testlerini çözmektedir. Öğleden sonra girdikleri sınavda ise Çalışma Ekonomisi, Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Ekonometri testlerini çözmektedirler. Tabi öğrenciler sınav sonrası kendilerine kaç nete kaç puan gelecek gibi sorular sormaktadır. Unibilgi kpss puan hesaplama sitesinde ÖSYM’nin standart sapma, test ortalamaları gibi veriler dikkate alınarak hazırlanan sistemde ÖSYM puanına en yakınını sizler için hesaplamaktadır.

KPSS’ye çalışırken süreç içerisinde bir sürü deneme çözeceksiniz ve haliyle çözeceğiniz denemelerden kaç puan alacağınızı merak ediyorsunuz. Örneğin veterinerlik mezunu 60 Genel Gültür 60 Genel Yetenek testini çözdükten sonra KPSS P3 puanını merak etmektedir. Bilmeyen arkadaşlar için tekrarlayalım. Sadece genel kültür ve genel yetenek testine giren adayların puanı p3 üzerinden hesaplanır. p3 puan hesaplama motorunu kullanarak lisans mezunu öğrenciler istedikleri zaman puanlarını hesaplayabilirler.

KPSS puan hesaplama dediğimizde şüphesiz en çok İİBF ve SBF mezunu öğrenciler hayıflanmaktadır. Tam 120 puan türünün hesaplandığı A grubunda öğrenciler bazı puan türlerini merak etmektedir. Örneğin gümrük muhafaza memuru olmak için p3 puanına bakılıyor. Gelir Uzman Yardımcılığı için P35 puanına, İl Göç Uzman Yardımcılığı için P31 ve P35 puanına bakılırken diğer müfettişlik ve uzman yardımcılığı kadroları için p40, p49 puan türleri önem taşırken kurumlar geriye kalan puan türlerinde de adayları çağırabilmektedir.

Peki 120 puan türü nasıl hesaplanır? Örneğin P35 puan türü için veriler şu şekilde;

Genel yetenek %10
Genel kültür %10
Maliye %20
Muhasebe %20
İktisat %20
Hukuk %20

Ancak standart sapma, test ortalamaları da puanınızı etkilemektedir. unibilgi.net internet sitesinde kpss a puan hesaplama işlemini yapabilirsiniz. Tek yapmanız gereken YDS puanıyla birlikte KPSS’de ya da denemelerde yaptığınız netleri girmeniz. Hesapla butonuna bastığınızda ÖSYM sonuç sayfasında alacağınız puana en yakın puanlarla karşılaşacağınızdan şüpheniz olmasın.

KPSS zor bir süreç. Düzenli çalışma, süreçten kopmama ve son düzlükte depar atmanız gerekecektir. Bunları yaptığınızda başarı kendiliğinden gelecektir. 1 senelik emek ise sabır gerektirir. Düzen, süreçten kopmama ve son düzlük hadisesi sabır işidir. KPSS’ye girecek tüm adaylara başarılar diliyoruz.