Bu site kullanıcı deneyimini iyileştirmek için çerez kullanmaktadır. Detay için tıkla!
X

KYK Bursu (Başbakanlık Bursu) Hakkında Bilinmesi Gerekenler

188018 kez okundu
12 ağustos 2016 cuma

Geçtiğimiz günlerde üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte, birçok öğrenci arkadaşımız üniversite hayatına ilk adımını attı. Öğrenciler bir yandan internet üzerinden devam eden kayıtlarla uğraşırken bir yandan da devlet ve vakıf burslarını araştırmaya başladı. Biz de öncelikle bu yıl üniversiteye başlayacak arkadaşlarımız olmak üzere merak eden herkes için KYK (Kredi ve Yurtlar Kurumu) bursu, bir diğer adıyla Başbakanlık bursu ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlatacağız.

KYK Bursu Nedir?

KYK bursu, KYK (Kredi ve Yurtlar Kurumu) tarafından, yükseköğrenim gören başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilere karşılıksız verilen paradır. Halk arasında Başbakanlık bursu olarak adı geçen burs ile KYK bursu aynıdır.
 

KYK Bursundan Kimler Yaralanabilir, Kimler Yararlanamaz?

KYK bursundan ön lisans öğrencileri, lisans öğrencileri, açık öğretim öğrencilerinden sadece önceliğe sahip (şehit çocuğu/kardeşi, gazi çocuğu, anne ve babası her ikisi de ölü olanlar vb.) olanlar, İki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okulların üçüncü sınıfına dikey geçiş sınavı ile ara vermeden kayıt yapan öğrenciler, yüksek lisans ve doktora öğrencileri, sınav sonucunda ham puan bazında herhangi bir puan türünde sıralamada ilk 100’e giren öğrenciler ve amatör milli sporcu belgesine sahip öğrenciler yararlanabilir.  

Ancak, KYK’dan daha önce burs veya öğrenim kredisi alan öğrenciler, yabancı öğrenciler, Polis Akademisi ve Askeri okul öğrencileri, yüksek lisans eğitimi sırasında hazırlık sınıfında olan öğrenciler, başvuru sırasında gerçeğe aykırı bilgiler veren öğrenciler, artık yıl öğrencileri ve burs almaya yeterli bulunmayan öğrenciler (maddi koşullar vb.) KYK bursundan yararlanamaz.

 

KYK Bursuna Nasıl Başvurulur?

Burs veya öğrenim kredisi başvuruları KYK’nın web sitesinden (kyk.gsb.gov.tr) yapılmaktadır. Başvurular, her yıl Eylül veya Ekim aylarında yapılmaktadır. Kesin başvuru tarihleri için KYK’nın web sitesini takip etmenizi tavsiye ederiz.

 

KYK Bursu Hangi Durumlarda Kesilir? Kesilme Sebepleri Nelerdir?

Öğrencinin başarısız olması, öğrencinin öğretim kurumundan ayrılması, çıkarılması veya geçici uzaklaştırılması, kayıt dondurma – izin alma gibi durumlarda, sağlık sebepleri nedeniyle üniversiteye devam edememe, öğretim kurumunun kapatılması, kurum yurtlarından (KYK yurtları) süresiz çıkarılma cezası alma, kesin hükümle mahkum olma gibi durumlarda KYK bursu kesilmektedir.  

Ayrıca öğrencinin devam ettiği öğretim kurumunca, başarısız olduğu belirtilen öğrencilerin bursu kesilir ve bursun kesildiği tarihte itibaren belirtilen esaslara göre öğrenim kredisi verilebilir ve bu öğrencilere bir daha burs verilmez. Burs veya öğrenim kredisi almak istemeyen veya almakta iken sonradan vazgeçen öğrenciler, dilekçe ile durumu kuruma bildirebilir. Bu öğrencilere istedikleri takdirde öğrenim kredisi verilebilir, ancak burs verilmez.

 

Hangi Durumlarda Burs Geri Ödenmektedir?

KYK bursu başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilere karşılıksız verilen paradır. Ancak, kurum gerekli görürse burs alan öğrencilerin belge ve durumlarını inceleyebilir. Aykırı bir durum tespit edilirse öğrencinin bursu kesilir ve öğrenciye ödenen bursun tamamı öğrenim kredisi borcuna çevrilir. Bu yüzden, öğrenciler başvururken verdiği bilgiler için dikkatli olmalıdır.

 

KYK Bursu Hakkında Bilinmesi Gereken Diğer Bilgiler

  • KYK bursu başvuruları kurumun web sitesinden yapılmaktadır. Burs veya öğrenim kredisi almayı hak kazanan öğrenciler, işlemlerini e-devlet üzerinden tamamlamalıdır. Bu yüzden kurumun web sitesini sıklıkla takip etmenizi tavsiye ederiz.
  • İkinci öğretim öğrencileri de, durumları uygun bulunduğu takdirde burs alabilirler.
  • Öğrenciler aynı anda hem burs hem de öğrenim kredisi alamazlar. Sadece burs veya sadece öğrenim kredisi alabilirler.
  • Öğrenim kredisi alan öğrenciler, durumlarındaki değişiklikleri belgelendirip kuruma başvurarak, uygun bulunduğu takdirde öğrenim kredisini bursa çevirebilir.
  • Burs ve öğrenim kredisi ödemeleri her ayın 6 ve 10. Günleri arasında yapılır.
  • Burs ve öğrenim kredisi miktarı aylık 400 TL'dir.
  • Öğrencilerin başarısız olma durumları, yani başarısızlık kriterleri öğretim kurumunca belirlenir.
  • Öğrencilere burs ve öğrenim kredileri normal öğrenim süresi kadar yapılmaktadır. Ek süre okuyan, yani okulunu uzatan öğrencilere, uzattıkları dönemde öğrenim kredisi veya burs ödemesi yapılmaz.
  • Açık öğretim öğrencileri ve uzaktan eğitim öğrencileri burs veya öğrenim kredisi alamazlar. Ancak öncelik belgesine sahip olan öğrencilere, durumlarını belgelendirdikleri takdirde burs veya öğrenim kredisi verilebilir.

Ayrıca KYK tarafından verilen öğrenim kredisi ile ilgili bilgilere ulaşmak için bu yazımızı da okuyabilirsiniz.