Bu site kullanıcı deneyimini iyileştirmek için çerez kullanmaktadır. Detay için tıkla!
X

KYK Öğrenim Kredisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

254613 kez okundu
21 haziran 2016 salı

Üniversitelerin yavaş yavaş akademik takviminde sona gelmesiyle birlikte, birçok üniversiteli arkadaşımız bir yandan mezuniyetlerini kutlarken, eminiz ki bir yandan da sırtında büyük bir yük olacak olan öğrenim kredilerini nasıl ödeyeceğini düşünüyordur. Biz de bu yazımızda, öğrenim kredisi hakkında neler bilmeliyiz, nelere dikkat etmeliyiz gibi sorulara cevaplar verdik.

Öğrenim kredisi, Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından yükseköğrenim gören T.C. vatandaşı öğrencileri maddi yönden desteklemek amacıyla verilen borç paradır. Bu borç paradan ön lisans, lisans, yüksek lisans & doktora, önceliğe sahip açık öğretim öğrencileri yararlanabilir. Şimdi maddeler halinde öğrenim kredisini ve borç ödemelerini inceleyelim:

  • Öğrenim Kredisine Nasıl Başvurulur?

KYK öğrenim kredisi ile KYK bursuna (bir diğer adı Başbakanlık bursu) aynı anda, aynı form üzerinde başvurulur. Bu başvurular, yeni kayıt yapacak öğrenciler ve ara sınıf öğrencileri için KYK’nın web sitesi üzerinden yapılmaktadır. Başvurular genellikle Temmuz – Ağustos aylarında olmaktadır.  Ayrıca sık sorulan sorulardan birisi de özel üniversitede okuyan öğrencilerin bu bursa başvurup başvuramadıkları. KYK’dan burs ya da kredi almak isteyen özel üniversite,vakıf üniversitesi öğrencileri de KYK’nın burs ya da kredi başvurularında bulunabilirler. Bunla ilgili şu haberimize (Özel Üniversite Okuyan Öğrenciler KYK Devlet Bursu Alabilir Mi?) bakabilirsiniz.

  • Öğrenim Kredisi ile Bursun Farkı Nedir?

Burs, ihtiyaç sahibi öğrencilerine karşılıksız olarak verilen paradır, yani geri ödemesi yoktur. Öğrenim kredisi ise adından da anlaşılacağı gibi kredidir, yani geri ödemelidir, yani aldığınız bu borç parayı ödemekle yükümlüsünüzdür. Ancak, bazı durumlarda öğrencilerin bursu kesilip, öğrenim kredisine dönüşebileceğine de dikkat etmemiz gerekiyor. (Yanlış bilgi verme, sınıfta kalma/dönem uzatma vs.)

  • Öğrenciler Öğrenim Kredisi Almak Zorunda Mı?

Hayır. Öğrenci kendisine öğrenim kredisi çıksa bile, bunu almak zorunda değildir. E-devlet üzerinden sözleşmeyi onaylamadığı ve bir işlem yapmadığı sürece öğrenim kredisi onaylanmayacaktır.

  • Öğrenim Kredisi Neden Kesilir?

Üniversiteden ayrılmak, çıkarılmak, uzaklaştırılmak; kayıt dondurmak, üniversitenin kapanması, kurum yurtlarından süresiz ceza almak, asgari ücret düzeyinde bir gelirle çalışmak ve kesin hükümle mahkum olmak gibi durumlarda öğrenim kredisi kesilir.

Akampüs Nedir?

Akampüs, üniversite öğrenci ve mezunlarının buluşma noktasıdır! Burs, staj, üniversite hayatı, kariyer ve pek çok konuda güncel içeriklerin yanı sıra, çeşitli hediyeler ve öğrencilere özel fırsatlar sunan bir platformdur.

Neden Üye Olayım?

  • Üniversite ve kampüs hayatını en yakından takip etmek,
  • Güncel burs ve staj duyurularını takip etmek,
  • Sana özel hazırlanan birbirinden ilginç ve keyifli içerikler,
  • Ders notları, özel röportajlar ve tüyolar,
  • İndirim kuponları, sürpriz hediyeler ve diğer özel Akampüs fırsatları,
  • Türkiye'nin dört bir yanındaki diğer üniversitelerle iletişime geçmek, oyun oynamak, forumlarda tartışmak istiyorsan hemen üyeliğini başlat.

veya üyelik formunu doldur

  • Öğrenim Kredisi Ne Zaman ve Nasıl Ödenir / Ödenmeye Başlar?

Öğrenim kredisi, öğrencinin devam ettiği öğrenim kurumunun normal öğrenim süresinin bitiminden iki yıl sonra ödenmeye başlar. Yani normal eğitim süresinin 2 yılın sonrasında aylık taksitler halinde ödersiniz. Ayrıca sağlık sebepleri haricinde, kendi isteğiyle üniversiteden ayrılan öğrenci, öğretim kurumu ile ilişiğinin kesildiği tarihten itibaren iki yıl sonra başlamak üzere kredi aldığı kadar sürede aylık taksitler halinde borcunu öder. Diğer hallerde, bir yıl sonrasından itibaren ödemeye başlar. (Asgari ücrette işe başlama, yanlış beyanda bulunma gibi)

Öğrenciler öğrenim kredilerini KYK’nın web sitesinden, banka şubelerinden veya banka ATM’lerinden ödeyebilir. Kredi taksiti, her dönemin son ayının en geç sonuncu iş gününe kadar ödenmelidir.

  • Borç Miktarını ve Taksitleri Nereden Öğrenebiliriz?

Öğrenim kredisi toplam borç miktarı ve taksit miktarı KYK’nın web sitesinden, e-hizmetler bölümünden öğrenilebilir.

  • Kredi Borçları Nasıl Hesaplanıyor? Borçta İndirim Mümkün Mü?

Kredi borcunuz, krediyi almaya başladığınızdan son aldığınız tarihe kadarki aldığınız miktar yani aldığınız toplam miktar ile Türkiye İstatistik Kurumunun Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksindeki (Yİ-ÜFE) (yani enflasyondaki) artışların hesaplanıp toplanmasıyla belirleniyor. Ayrıca ödenmeyen borçlara aylık %1.40 oranında günlük gecikme zammı uygulanır.

Eğer kredi borcu, ödeme başlangıcından önce ödenirse KYK’nın belirlediği oranlarda indirim mevcuttur. Ancak ödeme başlangıç tarihinden sonra herhangi bir indirim söz konusu değildir.

  • Öğrenim Kredisi Borcunu Ertelemek veya Silmek Mümkün Mü?

Borç ödemesi henüz başlamayan veya başladığı takdirde taksitlerini ödemeyi aksatmayan öğrencilerin askerlik, yüksek lisans gibi durumlarda borçlarını birer yıllık süreyle uzatması mümkündür. Ancak, bunun dışında herhangi bir sebeple (işsizlik, öğrenci olmak vb.) borcun ertelenmesi ve silinmesi mümkün değildir. İlgili dilekçeler ve duyurular KYK’nın sitesinde bulunmaktadır.

Öğrenim kredisi, vefat durumunda veya “hayatını çalışarak kazanamaz” ibaresi bulunan bir sağlık raporunun olması durumunda tamamen silinmektedir.

Geçtiğimiz sene yaptığımız haberimizde KYK'ya ilk kez başvuracak adayların başvurularının Ekim-Kasım aylarında gerçekleştiğini söylemiştik. 2014'te de benzer bir durum yaşanmıştı. Yukarıdaki Temmuz-Ağustos dönemi ise ara dönem öğrencileri için geçerli.

Başvuru Sonuçları Nereden Öğrenilir?
KYK yurt ve burs başvuru sonuçları için bu linke tıklayınız: https://sonuc.kyk.gov.tr/

Etiketler: Kyk