122670 kez okundu
23 eylül 2016 cuma
KYK yurtları, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun idaresinde olan devlet yurtlarıdır. Türkiye’nin 81 ilinde toplam 656 KYK yurdu bulunmakta ve bu yurtlarda 500.000’den fazla öğrenci kalmakta.Yurtlarda öğrencilerin ders dışında vakit geçirebileceği spor alanları bulunmakta; aynı zamanda KYK’nın düzenlemiş olduğu kültürel ve sosyal etkinliklere de katılabilmektedir. Ayrıca üniversite hayatına yeni katılan öğrencilerin daha kolay uyum sağlayabilmesi ve alışabilmesi için oryantasyon programları da düzenlenmektedir.
KYK Yurtları Nerelerde Vardır?
KYK yurtları 81 ilde de bulunmaktadır. Bu yurtların bazıları standart, bazıları ise özel nitelikli yurtlar olarak geçmektedir. Başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere 81 ilde bulunan KYK yurtlarının tamamı devlet yurdudur. KYK yurdu bulunan il ve ilçelerin listesine buradan ulaşabilirsiniz.
KYK Yurt Başvuruları, Sonuçları ve Yedek Liste
KYK yurt başvuruları, her yıl eğitim-öğretim başlamadan önce Temmuz – Ağustos aylarında başlamaktadır. Senede bir defa başvuru yapılabilen KYK yurtlarına başvuru, e-devlet sistemi üzerinden yapılıyor. Üniversiteye yeni kayıt olanlar, ara sınıf öğrencileri ve okulunu uzatan öğrenciler aynı tarihlerde, aynı sistem üzerinden başvuru yapmaktadır. Başvuru sonuçları KYK web sitesi üzerinden asil ve yedek liste olarak açıklanmakta. Asil olarak kazanamayan ancak yedek listeye giren öğrenciler için her hafta liste yenilenmekte. Bu yüzden yedek öğrencilerin her hafta açıklanan listeleri ve sonuçları takip etmesi önemlidir. Kazandığı halde kaydını belirtilen tarihte yapmayan öğrencilerin hakkı yanmaktadır. Ancak sonraki başvuru dönemlerinde tekrar başvuru yapabilirler.
KYK Yurt Kayıtlarında İstenen Belgeler
Kesin kayıt hakkı kazanan öğrencilerin belirlenen tarihlerde kesin kayıt yaptırması gerekir. Kesin kayıt sırasında istenen belgeler şunlardır:
- Öncelik belgesi (Varsa)
- Son altı ay içerisinde çekilmiş 4 vesikalık fotoğraf
- Kayıt, kimlik, yurt ücreti ve depozito ücreti dekontu
- 18 yaşından küçük öğrenciler için Aile İzin Onay Belgesi (Buradan ulaşabilirsiniz.)
- Aynı öğretim döneminde yükseköğrenime başlayan kardeşe ait öğrenci belgesi.
Belirtilen tarihlerde, yukarıdaki belgelerle birlikte kayıt yaptırmayan öğrenci kesin kayıt hakkını kaybeder.
KYK Yurt Ücretleri ve Ödeme
2016 – 2017 Eğitim ve öğretim yılından itibaren standart yurt ücreti 150 TL, özel nitelikli (standardı yüksek) yurtların ücreti ise 160 – 265 TL arasında değişmektedir. Aynı zamanda yurda kayıt sırasında depozito (güvence bedeli) ödenmektedir. (Yurttan kaydınızı sildiğinizde bu ücreti tekrar iade ederler.) Yurt ücretleri aylık olarak ödenir. Yurt ücretleri her ayın en geç son iş gününde saat 16:00’a kadar ödenmek zorundadır. Ödemeyi KYK web sitesinde e-hizmetler bölümünden online olarak veya banka şubelerinden ve ATM’lerden yapabilirsiniz.
Yurt ücretini zamanında ödemezseniz, yurt ücretiniz kayıt sırasında yatırdığınız depozitodan (güvence bedelinden) kesilir ve ödenir. Öğrencinin bir sonraki ayın 10’una (tatilse takip eden iş gününde) kadar depozito bedelinin tamamlaması, ödemesi gerekir. Bu süre sonunda da ücreti ödemezse, ödenmeyen günlerin ücreti de depozitodan kesilir ve öğrencinin kaydı silinir. Kaydı silinen öğrencinin başvurusu kabulü edilirse, aynı öğretim yılı için iki kat depozito (güvence bedeli) alınarak yurda kaydı yapılır. Öğrencinin talebiyle dönem sonunda tek kat güvence bedeli iade edilir.
Ayrıca öğrenciler yurt ücreti ödememe halinde depozito tamamlama hakkından öğretim yılı içinde ve takip eden tatil ayları içinde en fazla iki kez yararlanabilir. Üçüncü kez aynı şey olması durumunda, yurt ücreti depozitodan tahsil edilir ve yurt kaydı silinir. O öğretim yılında tekrar başvuru yapılamaz. Ancak özel durumlarda ve problemlerde, durum belgelendirilerek yurt müdürlüğüne başvurulursa yurt kaydı silinmeyebilir.
KYK Yurtlarında Beslenme
KYK yurtlarında barınan öğrenciler için, yemekhaneler ve kantinler bulunmakta. Yemekhanelerde yemekler alakart veya tabldot olarak servis edilmektedir. Yurtlarda kalan öğrencilere günlük 9 TL beslenme yardımı yapılmaktadır. Bunun 3 TL’si kahvaltı, 6 TL’si akşam yemeği olarak ayrılır.
KYK Yurtlarında Barınma
KYK yurtlarında örgün eğitim veren yükseköğrenim kurumuna kayıtlı öğrenciler, ailesi bulunduğu şehrin belediye sınırları dışarısında kalması şartıyla kalabilir. Öğrenciler yurtlarda normal öğrenim süresi kadar barınabilir. Ara sınıfta kayıt olan öğrenciler de normal öğrenim süresi kadar barınma hakkına sahiptir. Eğitimini normal öğrenim süresinde tamamlamayan öğrencilere bir öğretim yılı daha yurtlarda barınma imkanı sağlanır.
KYK Yurtlarından Hangi Sebeple Çıkarılır, İlişiği Kesilir?
Aşağıdaki durumlarda, KYK yurtlarında kalan öğrencinin yurtla ilişiği kesilir:
- Yurda kayıt şartlarından herhangi birini sonradan kaybederse
- Süresiz uzaklaştırma cezası alırsa
- Yurt ücretini ödeme kurallarına uymazsa
- Öğrencisi olduğu öğretim kurumundan üç ay ve daha fazla uzaklaştırma cezası alanların (yeniden öğrenime tarihe kadar) yurtla ilişiği kesilir.
Devlet yurdu olan KYK yurtları hakkında genel olarak bilinmesi gerekenleri sizler için derledik. Ayrıca KYK bursları hakkında bilgi almak için buraya, KYK öğrenim kredisi hakkında bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.