Bu site kullanıcı deneyimini iyileştirmek için çerez kullanmaktadır. Detay için tıkla!
X

Yazın Staj Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken 8 Konu

6443 kez okundu
24 haziran 2017 cumartesi

Üniversitelerde finallerin bitmesi ve yaz tatilinin gelmesiyle birçok üniversite öğrencisi zorunlu veya gönüllü olarak, uzun dönem veya kısa dönem stajlar yapacak. Kariyer planlaması ve deneyim için en önemli etken olan stajlar öğrenciler için verimli geçmesi gerekirken, birçok öğrenci için “naylon staj” olarak da ifade edilen fotokopi çekme stajından ibaret. Bu yüzden biz de stajınızı nasıl daha iyi değerlendirebileceğinizi ve staj süresince dikkat etmeniz gereken noktaları sizler için sıraladık:

  • Şirketinizi araştırın: Staj yapacağınız şirketi, staja başlamadan önce araştırmalı; şirket politikaları, amaçları, yaptığı ürünler ve hizmetler, birimleri gibi konularda fikir sahibi olmalısınız. Hiç tanımadığınız ve bilmediğiniz bir şirkete gittiğinizde yapılan işleri ilk defa orada görmeniz hem sizin için hem de diğer çalışanlar için başlangıçta olumsuz imajlar oluşturabilir. Bu yüzden stajdan önce şirketin web sitesini, şirket ile ilgili haberleri, şirketle ilgili temel bilgileri (kuruluşu, sektörü, çalışan sayısı, çalışan profili, aktif olduğu yerler vs.) öğrenmelisiniz.
     
  • Soru sorun: Stajınızda büyük ihtimalle sizden sorumlu bir mentor veya danışman olacaktır. Danışmanınızın vereceği görevleri ve işleri, kafanıza takılan yerleri sormaktan çekinmeyin ve detayları irdeleyin. Yani kısaca, üstlendiğiniz işleri sahiplenin. Hem size staj yaptığınız konuda ve sektörde daha iyi deneyimler kazanmanızı, hem de görev bilincinin yerleşmesini sağlayacaktır.
     
  • Gönüllü olun: Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, aslında birçok üniversite öğrencisi “naylon staj” denilen, fotokopi çekmekten ve çay götürmekten ibaret olan stajlar yapmak zorunda kalıyor. Eğer size bir görev verilmemişse ve kimse sizi dikkate almıyorsa bir kenarda oturmak yerine, siz gönüllü ve girişken olmalısınız. Çalışanlara yanaşmalı, ne yaptıklarını izlemeli ve yardım edebileceğiniz yerlerde istekli olmalısınız. Unutmayın, sizin orada bulunma amacınız fotokopi çekmek değil, kariyeriniz için kendinizi hazırlamak.
     
  • Tembellik yapmayın: Stajyer olduğunuz için ve ortamda yeni olduğunuz için biraz göz önünde bulunacaksınız. İşe zamanında gelmeniz, iş süresince aktif ve ilgili olmanız, sizin stajınıza ve işe verdiğiniz önemi gösterecektir. Ayrıca şiddetle tavsiye ederiz ki, stajda akıllı telefonla uğraşmak, sosyal medyada gezinmek hiç olumlu karşılanmayacaktır, bu yüzden akıllı telefonlarınızla staj süresince çok meşgul olmamalısınız.
     
  • Giyiminize önem verin: Giyiminiz hem kendinize hem işinize hem de sizi staja kabul eden çalışanlara karşı saygınızı gösterir. Bu yüzden spor ve günlük kıyafetler yerine, daha profesyonel giyinmeye dikkat edin. Tabi düğüne gider gibi giyinmemenizi de tavsiye ederiz :) Ayrıca mühendisler için özellikle üretim stajlarında gerekli kıyafetleri şirketiniz verecektir. 
     
  • Çevrenizi genişletin: Staj yapmak size sadece yaptığınız iş hakkında deneyim katmaz, aynı zamanda o sektörde, o şirkette çalışan insanları tanımanızı ve ağınızı genişletmenizi sağlar. İş ortamında, staj süresince çalışanlarla ve diğer stajyerlerle kuracağınız arkadaşlıklar ve ilişkiler, size mezuniyetten sonra iş başvuru sürecinde ve iş dünyasında hem referans olarak hem network olarak fazlasıyla katkı sağlayacaktır. Bu yüzden stajınız süresince insanlara karşı soğuk olmayıp, sıcakkanlı ve girişken olmalısınız. Örneğin öğle yemeklerini çalışanlarla birlikte yiyebilir, iş çıkışında beraber gidebilirsiniz.
     
  • Geri bildirimlere önem verin: Staj süresince yaptığınız işlerdeki ve görevlerdeki performansınızı danışmanınızdan ve diğer çalışanlardan dinlemeniz sizi daha da geliştirecek ve profesyonelleştirecektir. Eleştiriye açık olmalı, Hata yaptığınızda farkına varmalı ve kendinizi geliştirmelisiniz ve süreç sonunda stajınız hakkında geri bildirim almaya önem vermelisiniz.
     
  • Staj dosyanıza ve raporunuza dikkat edin: Staj dosyanız ve raporunuz, özellikle zorunlu staj yapanlar için, önemli bir husustur. Staj günlüklerinizi özenle doldurmaya, dosyanızı tamamlamaya ve gerekli imzaları aldığınıza dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde, üniversitenize stajınızı kabul etmeyebilir ve stajınız yanabilir.

 

Özellikle mühendislik bölümleri başta olmak üzere, birçok bölümde zorunlu staj bulunurken, bazı bölümlerde staj zorunluluğu bulunmuyor. Mezun olduktan sonraki hayatınızın şekillenmesinde, çalışacağınız sektörün belirlenmesinde ve kendinizi tanımanızda yaptığınız stajların etkisi çok büyük. Bu yüzden zorunlu olmasa bile, gönüllü olarak ücretli veya ücretsiz staj yapmanızı tavsiye ediyoruz. Emin olun ki, bilginiz ve tecrübeniz sadece ders kitaplarını okuyarak değil, öğrendiklerinizi uygulayarak gelişir. 

Etiketler: Staj