209098 kez okundu
21 ekim 2015 çarşamba
Liseden üniversiteye adımını atan öğrenciler yepyeni bir not sistemiyle karşılaşıyorlar. Bağıl sistem, geçme notu, çan eğrisi, AA, A1 ve A-'li sistemler öğrencilerin kafasını bir hayli karıştırıyor. Geçme notu sistemi uygulanan bir üniversitelerde genellikle geçme notu 60'tır. Vize ve final ortalaması bu notun altında olan öğrenciler o dersten kalmış sayılmaktadır. Geçme notunda ayrıca bazı istisnalar da bulunmakta. Örneğin vize-final ortalaması 60'ın üzerinde olan ancak finalden belli bir puan üstü alamayan öğrenciler de o dersten kalmış sayılmaktadır.
Çan eğrisinde ise sınava girilen dersten tüm sınıfın ortalaması alınır ve sınıf ortalama istatistiklerinden dersin hocası harf notları aralığını belirler. Örneğin 5 kişilik bir sınıfta öğrencilerin ortalaması şu şekildedir; 60, 70, 80, 90, 100. Bu dersin sınıf ortalaması 80'dir. Derse giren öğretim görevlisi üniversite sisteminin izin verdiği alt ve üst sınıra kadar not aralıklarını serbestçe belirleyebilir. Örneğin 60 ortalaması olan öğrenciyi dersten FD ile bırakabilir veya CC ile geçirebilir. Çan sisteminde "o dersten kesinlikle bazı öğrenciler kalacaktır" çıkarımı bu yüzden doğru değildir.
Üniversite ortalama sistemlerine de değinecek olursak;
Ülkemizdeki üniversitelerde üç farklı ortalama sistemi uygulanmaktadır. Kimi üniversitelinin GANO, kiminin GNO kiminin de AGNO olarak bildiği not sistemlerinin en yaygın olanı AA, BA, BB, CB, CC, DC, DD, FD, FF harf notu sistemidir. Buna göre FD ve FF notları başarısızdır. Bazı üniversitelerde ise DD ve DC notu da başarısız sayılmaktadır. Gazi, Marmara, Ege, Dokuz Eylül, Sakarya, Dumlupınar, KTÜ, ODTÜ, Atatürk, Kocaeli vb. üniversiteler bu harf sistemini kullanmaktadır.
Diğer not sistemiyse A1, A2, A3, B1, B2, B3, C1, C2, C3, F1, F2, F3'lü harf sistemidir. Ankara Üniversitesi ve Hacettepe'de kullanılan bu sistemde F1, F2 ve F3 notları başarısızdır.
A, A-, B+, B, B-, C+, C, C-, D+, D, F'li harf sisteminde ise F harf notu başarısızdır. Bilkent, Doğuş vb. özel üniversitelerde genellikle bu harf notu uygulanmaktadır. Peki bu harfler ne anlama geliyor? Her harfin bir katsayı değeri bulunmaktadır. Örneğin AA'nın 4.00, BA'nın 3.50 FF'in 0.00 ya da A1'nin 4.00, A2'nin 3.75 gibi.
Öğrencilerin ortalamaları bu sisteme göre hesaplanmaktadır.Unibilgi.net not hesaplama ile üç farklı sisteme göre üniversiteliler ortalamalarını hesaplayabilecek. Uzun uzun kağıt kalem ile uğraşarak vaktinizi kaybetmenize gerek yok. Bütün üniversitelerin ortalama sistemleri sitede bulunmaktadır.
üniversite ortalama hesaplama sistemiyle ortalamanızı kolayca hesaplayabilirsiniz.