2819 kez okundu
20 nisan 2015 pazartesi
Her yıl üniversitelerde yapılan bahar şenliği konserleri, bu yıl yapılmayacak gibi. Kulislerde YÖK’ün güvenlik nedeniyle devlet üniversitelerindeki konserlere sıcak bakmadığı konuşuluyor. Bu durumun gerçekliğini ünlü isimlerin etkinlik takviminde de görmek mümkün.
Her yıl Türkiye’deki üniversitelerde düzenlenen bahar şenlikleri kapsamındaki konserler bu yıl yapılmayacak gibi görünüyor. Özellikle mayıs ayında gerçekleşen ve birçok ünlü sanatçının sahne aldığı konserlere Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) bu yıl sıcak bakmadığı belirtiliyor. Birçok organizatör ve sanatçı menajerinin bu günlerde konuştuğu konu bu. İddia şu: YÖK çeşitli provokasyonlar olabileceği gerekçesi ve güvenlik sebebiyle devlet üniversitelerinde konser yapılmasına sıcak bakmıyor. Bu konserlerin sadece özel vakıf üniversitelerinde yapılacağı kulislerde dillendiriliyor. Hatırlayacak olursak geçtiğimiz ay Ege Üniversitesi Kampüsü’nde ülkücü öğrenci Fırat Çakıroğlu’nun öldürülmesi nedeniyle her yıl düzenlenen Bahar Şenlikleri iptal edilmiş, sadece bilimsel kongre ve sempozyum düzenleneceği belirtilmişti. YÖK’ün bu kararı almasında bu olayın etkili olduğu da söylenenler arasında. Konu hakkında görüştüğüm birkaç menajer bu bilginin kendilerine de ulaştığını söyledi. Geçtiğimiz yıllarda üniversitelerden gelen taleplerin birçoğunun bu yıl gelmediğini anlattı. Üniversitelerdeki öğrenci grupları da sanatçıların ve konser tarihlerinin kesinleşmediğinden yakınıyor.
Normalde şenliklerin programları aylar öncesinden belli olur ve açıklanırdı. Ancak bu yıl sanatçıların etkinlik takvimlerinde henüz netleşen konser görünmüyor. Önceki yıllarda bu etkinliklerde en çok sahne alan Mustafa Ceceli, Sıla, Emre Aydın, Kenan Doğulu gibi birçok ünlü ismin mayıs ayı etkinlik takviminde üniversite konserleri yer almıyor. Oysaki geçen yıl bu tarihlerde çoğu müzisyenin konser takviminde bunları görürdük.
Bahar şenlikleri gerek üniversiteler için gerekse müzik sektörü için büyük önem taşıyor. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirler dışında üniversitelerde eğitim gören öğrenciler, sevdikleri isimleri bu konserlerde dinleme şansına erişiyor. Öte yandan bu etkinlikler öğrencilerin katıldığı nadir sanat etkinliklerinin başında geliyor. Diğer yandan müzik sektörü için bahar şenlikleri önemli. Sektör için bu konserler adeta cansuyu anlamına geliyor. Son dönemde özellikle sponsor gelirlerinin düşmesi ile zaten çok fazla büyük çapta festival ve konser düzenlenemiyor. Bunun üstüne bir de bu sürecin gelmesi müzik dünyasını zora sokacak gibi.
Gelelim bu konserlerin yapılmaması ile ilgili sebebe. İlla ki bu yönde alınmış çeşitli istihbarat bilgileri vardır. Ancak şunu hatırlatmakta fayda var. Konserler farklı ideoloji, inanış ve etnik kökene sahip insanları bir araya getirebilen çok az etkinliğin belki de başında gelir. Müzik ayrıştırıcı değil aksine birleştiricidir. Müziğin gücü farklılıkları bir araya getirir. Normal şartlarda bir araya gelmeyecek birçok insan aynı şarkıya eşlik eder, duygulanır, neşelenir ritim tutar ve halay çeker. Konserin niteliğini tartışmıyorum bile. Tabii ki her konserde çeşitli sıkıntılar, tartışmalar olabilir. Ancak ben bugüne kadar öyle siyasi kavgaların yaşandığı taşlı sopalı bir konsere rastlamadım. Eğer tek gerekçe güvenlikse pekâlâ bu tedbirler alınır. Öğrenci ve sanatçılara gereken uyarılar yapılır. Çok riskli ise konser alanının güvenliği de sağlanır. Ancak sırf bu nedenle konserler yapılmayacaksa üzücü. Ben bu konuda güvenlikten ziyade parasal sıkıntı yaşandığını düşünmekteyim. Eğer bir yetkili bu konuda tatmin edici bir açıklama yaparsa çok seviniriz.
http://www.zaman.com.tr/cumaertesi_yok-sicak-bakmiyor-bahar-konserleri-yapilmayabilir_2289488.html
Etiketler: