44414 kez okundu
26 haziran 2016 pazar
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, 2016 ÖSYS tercih döneminde ziraat, orman ve su ürünleri ile ilgili bölümleri tercih edip ilk 3 sırada giren öğrencilere aylık 600 TL burs verileceğini açıkladı. Türkiye’de ziraat, orman ve ürünleri ile ilgili 210 program bulunuyor. İlk 3 sırada giren öğrencilerin yararlanacağı bu burstan toplam 630 öğrenci yararlanacak. Türkiye’nin bulunduğu coğrafi konumu ve özellikleri göz önüne aldığımızda ve son yıllarda önemini belli eden, gelecekte oldukça stratejik öneme sahip olacak olan su, tarım ve hayvancılık için nitelikli eleman yetiştirmek son derece önemli. YÖK de bu konuda teşvik edici adımlar atarak, ülkemizde pek önemi bilinmeyen bu bölümleri daha cazip hale getirmek ve gelecek adına nitelikli elemanlar yetiştirmeye çalışmak istiyor.
2016 ÖSYS tercih döneminde tarım, ziraat, su ve ormanla ilgili lisans programlarını tercih ederek, tercih ettiği üniversiteye ve bölüme ilk 3 sırada girmeyi başaran öğrenciler için geçerli olacak olan bu burs, aylık 600 TL olup 12 ay boyunca ödenecek. Geri ödemesiz olacak olan bu burs, eğitim – öğretim hayatı boyunca devam edecek. Bu burstan faydalanmak için yapılacak şeyler, ilgili bölümlerden birini tercih etmek ve ilk 3 sırada girmeyi başarmak.
Şu an ülkemizde 64 tane tarım, ziraat, ormancılık ve su ürünleriyle ilgili fakülte bulunuyor. Ayrıca kontenjanların düşürülerek daha nitelikli eğitimin amaçlandığı bu fakültelerde verilecek olan bu burs, talebi artırarak bu meslekleri daha cazip hale getirebilir.
Ülkemizin de bulunduğu konumu ve sahip olduğu doğal nitelikleri değerlendirdiğimizde, uzun vadede ülkemiz açısından stratejik öneme sahip olan bu programlar, ülkemizin gelişmesi ve dışa bağımlılığını azaltması için anahtar bölümler. Küresel olarak ekonomik verileri incelediğimizde gelecekte, doğal ve yenilenebilir kaynaklar, petrol ve türevi kaynaklara göre hayati açıdan daha da önem kazanacak. Bu yüzden zamanla yeni iş imkanları ve istihdam olanakları yaratılacaktır.
Bu amaçla yapılan bu çalışma kapsamında, 5 pilot üniversite belirlenerek, uzmanlaşacakları alanlar tespit edilecek ve pilot uygulamaya 2016-2017 döneminden itibaren başlanacak. YÖK’le birlikte ayrıca Kalkınma Bakanlığı’nın da teşvik ve hibe programları oluşturacağı belirtiliyor.
"Üniversitelerimizin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması” projesi kapsamında, yurt içi ve yurt dışındaki üniversiteler arasında öğrenci – öğretim elemanı değişimini sağlayan ayrıca Proje Tabanlı Mevlana Programı’na, aynı zamanda Erasmus ülkeleri de dahil edilecek. Bu program ile öncelikli alanlar ise yine ülkemiz için önemi olan bu tarz programlar olacak.
Prof. Dr. Yekta Saraç, konuyla ilgili olarak “Bunlar bizim Yeni YÖK olarak Tarım, Ziraat, Orman ve Su Ürünleri alanları ile sizlerin gündemine getirdiğimiz girişim ve faaliyetlerimiz. Tabii ki bunları yeterli görmüyoruz. Özellikle sürdürülebilirlik açısından daha kalıcı girişimlerimiz olmalı. Bu kapsamda da sizlerin görüş ve önerilerine ihtiyaç duyuyoruz. Ama beklentimizi açık ve net bir şekilde bir kez daha belirtmek istiyorum. Somut, niteliği ve kaliteyi arttırıcı görüş ve öneriler; bunlara hepimiz sonuna kadar açığız.” İfadelerini de ekliyor.