Bu site kullanıcı deneyimini iyileştirmek için çerez kullanmaktadır. Detay için tıkla!
X

Yüksek Lisans ve Doktora Tezleri Toplamı 400 bini geçti

7175 kez okundu
17 ocak 2017 salı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Ulusal Tez Merkezi, bünyesinde topladığı yüksek lisans, doktora, tıpta uzmanlık, diş hekimliğinde uzmanlık ve sanatta yeterlilik tezlerini elektronik arşivinde erişime açtığı 2008'den itibaren bilim dünyasında büyük ilgi görüyor. YÖK Ulusal Tez Merkezi tarafından açıklanan istatistiklere göre, sadece geçen yıl veri tabanına 35,964 yeni tez eklendi ve böylece bilim dünyasının arşivdeki toplam tez sayısı, 440,000'i aştı.
 
Bilimsel araştırma faaliyetinde bulunan akademisyenler ve diğer araştırmacılar, geçen yıl içerisinde 8 milyona yakın tez indirdi.     
Lisansüstü tezlerin toplandığı ve araştırma hizmetine sunulduğu tek merkez olma özelliğine sahip Ulusal Tez Merkezi'nden araştırmacılar, herhangi bir ücret ödemeden ve üyelik işlemi yapmadan doğrudan https://tez.yok.gov.tr adresinden veya YÖK'ün resmi internet sayfası üzerinden bağlanarak yararlanabiliyor.     

Geçen sene sistemi kullanan kişi sayısı bir önceki seneye göre %15, faydalanılan tez sayısı ise %21 oranında arttı.     
YÖK Ulusal Tez Merkezi web sayfası, 2015'te 1 milyon 487 bin 955 kullanıcı tarafından 44 milyon 57 bin 480 kez görüntülenerek 6 milyon 611 bin 885 kez tez indirilmişti. 2016'da ise 2 milyon 169 bin 46 kullanıcı tarafından 47 milyon 683 bin 77 kez görüntülenen web sayfasından 7 milyon 984 bin 721 kez tez indirildi.     


En Yüksek Talep Gören Alanlar

YÖK'ün istatistiklerine göre, geçen yıl araştırmacıların en çok sosyal bilimler alanındaki tezlerden yararlandıkları ortaya çıktı. Buna göre, tezlerin yüzde 68'ini oluşturan 5 milyon 429 bin 610'u sosyal bilimler, yüzde 22'sini oluşturan 1 milyon 756 bin 639'u fen bilimleri, yüzde 10'unu oluşturan 798 bin 472'si tıp ve sağlık bilimleri alanlarında indirildi.     

Diğer taraftan indirilen tezler, konuları bakımından değerlendirildiğinde, en çok indirilen 10 konu başlığı, eğitim ve öğretim, işletme, psikoloji, tarih, ekonomi, din, sosyoloji, Türk dili ve edebiyatı, hukuk ve kamu yönetimi oldu.     

Yazarları tarafından yayımlanma izni verilen tezler, tam metin olarak araştırma hizmetine açık bulunuyor. Diğer tezler ise Türkiye Belge Sağlama Sistemi üzerinden üniversite kütüphaneleri aracılığıyla araştırma hizmetine sunuluyor.     

Erişime kapalı olan tezlerin erişime açılması için tez yazarlarının, Ulusal Tez Merkezi'nin web sayfasında bulunan "Tezlerin Çoğaltılması ve Yayımı İçin İzin Belgesi"ni doldurmaları gerekiyor. Bu konuda Yükseköğretim Kurulu, tüm tezlerin makul gerekçeler dışında hiçbir kısıtlama olmaksızın tüm araştırmacıların erişimine açık olmasını ilke ediniyor.

Tez Tarama Siteleri

Ulusal Tez Merkezini'nin dışında pek çok farklı tez bulma sitesi mevcut. Bunlardan en meşhurları Google Akademik (scholar.google.com.tr) ve Scopus (www.scopus.com) sayılabilir. Bu siteleri kullanarak da tezlerin dışında pek çok bilimsel ve akademik yayına erişmek mümkün.